Przewodnik po potrawach, które mogą powodować zaparcia

  5 min

Temat

  • Wskazówki

Zaparcia mogą być czymś więcej niż drobną niedogodnością; mogą znacznie wpływać na jakość życia. Dieta jest jednym z głównych czynników pozwalających zapanować nad zaparciami, jednak wiele osób nie wie jakie produkty wyłączyć z diety, aby unikać zaparć. W tym przewodniku omówimy produkty, które mogą powodować zaparcia (również te o działaniu wiążącym) oraz pokarmy bogate w błonnik, które nie w każdej sytuacji będą pomocne[1,2]. Ogranicz dyskomfort związany z zaparciami dzięki świadomej diecie – Twoje jelita Ci podziękują.

Jaka żywność powoduje zaparcia?

Nie pozwól, aby zaparcia zepsuły Ci dzień. Selekcja i unikanie konkretnych elementów diety mogą pomóc Ci w utrzymaniu odpowiedniego rytmu wypróżniania. Oto kilka przykładów produktów powodujących zaparcia, o których warto pamiętać[2,3]:

Produkty sklejające

Niektóre produkty mogą powodować zaparcia poprzez zlepianie stolca, co utrudnia jego przesuwanie. Należą do nich:

  • Produkty mleczne i czerwone mięso
    Masz problemy z zaparciami? Przyczyną może być dieta zawierająca czerwone mięso i produkty mleczne. Te produkty są znane z utrudniania trawienia[1]. Ale hej, bez obaw! Istnieje mnóstwo innych pysznych potraw, które pomogą utrzymać zdrowy układ trawienny.
  • Ziarna rafinowane i przetworzone produkty
    Proces przetwarzania ziaren i żywności pozbawia ich błonnika, którego brak w diecie nie sprzyja trawieniu. Wybieraj ich pełnoziarniste odpowiedniki, aby wspomóc pracę układu pokarmowego [1,2].
  • Smażone jedzenie i fast foody
    Spożywanie fast foodów i smażonych przekąsek może zakłócać Twoje trawienie, sprawiając, że czujesz się ospały. Lepiej wybierać lekkie posiłki bogate w błonnik, które wspierają zdrowie Twojego układu pokarmowego[2]!
  • Niektóre warzywa bogate w błonnik i rośliny strączkowe
    Fasola i warzywa pomagają trawienia, ale czasami mogą powodować wzdęcia i dyskomfort. Jeśli tak się dzieje, spróbuj dostosować porcje, aby cieszyć się bardziej komfortowym doświadczeniem[4].
  • Niedojrzałe banany i persymony
    Wygląd może być mylący — niedojrzałe banany i persymony wydawają się niewinne, ale mogą powodować problemy z trawieniem[5]. Poczekaj, aż będą dojrzałe, aby uniknąć problemów trawiennych.
  • Nadmierna suplementacja błonnika
    Dodając suplementy błonnika rób to z umiarem, bo możesz pogorszyć problemy trawienne. Pamiętaj też, żeby pić dużo wody, która pomaga błonnikowi bezproblemowo przechodzić przez układ trawienny[3].


Odwadniające pokarmy i napoje
Utrzymywanie nawodnienia jest kluczowe dla utrzymania układu trawiennego w dobrej kondycji. Unikaj produktów odwadniających, które mogą zakłócić pracę układu trawiennego. Są to między innymi:

  • Napoje alkoholowe i kofeinowe
    Pij z umiarem! Ciesz się filiżanką kawy, ale nie przesadzaj z dolewkami. Zbyt dużo alkoholu i kofeiny może sprawić, że organizm będzie odwodniony i pojawi się zaparcie[1,3].
  • Przekąski i posiłki wysokosodowe
    Słone przekąski mogą wchłaniać wodę w Twoim organizmie jak gąbka. Dbaj o równowagę, uzupełniając dietę dużą ilością płynów[1,3].
  • Słodkie napoje i przekąski
    Słodkie smakołyki mogą być kuszące, ale zbyt dużo cukru może zakłócić delikatną równowagę flory jelitowej[6]. Równowaga jest kluczowa, aby flora jelitowa działała bez zakłóceń.

Rola błonnika przy zaparciach

Mity na temat błonnika i zaparć

  • Mit: Im więcej tym lepiej
    Więcej błonnika nie zawsze oznacza lepsze powodzenie w toalecie. Chodzi o znalezienie odpowiedniej równowagi dla Twojego organizmu i dopasowanie się do niej bez żadnych przeszkód. W niektórych przypadkach nadmierne spożycie błonnika, szczególnie bez odpowiedniej ilości płynów, może powodować więcej szkód niż korzyści, prowadząc do wzdęć, gazów i dyskomfortu[3,7].
  • Znaczenie błonnika dla zdrowia układu pokarmowego
    Błonnik jest jak najlepszy przyjaciel Twojego układu trawiennego, który dba o jego regularnę pracę i wspiera zdrową florę jelitową. Trzeba jednak pamiętać, że nie wszystkie błonniki są takie same — mogą mieć różną skuteczność w wspomaganiu trawienia[5].
  • Jak wybrać błonnik odpowiedni dla Twoich potrzeb
    Wybierając odpowiednią formę błonnika, zwróć uwagę na to, jak Twoje ciało reaguje na jego źródła i odpowiednio dostosuj dietę. Nie polegaj zbytnio na suplementach błonnika. Ważne jest, aby mieszać go z innymi składnikami odżywczymi, aby uzyskać zrównoważoną dietę, która utrzymuje Twoje jelita w dobrej kondycji[1,8].


Włączanie błonnika do diety
Dodanie do diety produktów bogatych w błonnik jest łatwiejsze, niż myślisz! Źródłem błonnika rozpuszczalnego mogą być m. in.: owoce, warzywa, owies i fasola. Błonnik nierozpuszczalny można znaleźć m. in. w pełnych ziarnach, orzechach, nasionach i warzywach, takich jak brokuły i marchew. Ważne jest, aby spożywanie błonnika zwiększać stopniowo i pić dużo wody, aby uniknąć potencjalnego dyskomfortu trawiennego. Wytyczne EFSA mówią, iż zalecane jest spożywanie 25g błonnika dziennie przez osoby dorosłe oraz może to zmniejszać występowanie chorób dietozależnych[8].

  • Rozpoznawanie sygnałów ciała
    Uważnie słuchaj, co mówi Ci Twoje ciało — może to być cichy sygnał lub głośna wiadomość. W każdym razie, jest to klucz do utrzymania prawidłowego ruchu jelit.
  • Stopniowa zmiana spożycia błonnika
    Kiedy dodajesz błonnik do diety, rób to powoli i stopniowo, aby cieszyć się bezproblemowym trawieniem[1].
  • Kiedy skonsultować się z lekarzem
    Jeśli próbowałeś dostosować swoją dietę, ale nadal masz problemy z zaparciami, może nadszedł czas, aby zasięgnąć porady u specjalisty. Lekarz może pomóc zidentyfikować wszelkie ukryte problemy i zapewnić odpowiednie leczenie.

Dulcobis® może ci pomóc z zaparciem

Kiedy dieta i naturalne środki nie pomagają, możesz wypróbować tabletki Dulcobis®, które przywracają naturalny rytm pracy jelit. Lek zastosowany wieczorem przynosi ulgę w zaparciach o poranku[9].

Podsumowując, świadomość tego jak unikać zaparć dzięki odpowiedzniej diecie jest kluczowym krokiem do poprawy zdrowia układu trawiennego. Wiedząc, jakie produkty mogą powodować zaparcia i jaka jest poprawna dawka błonnika w diecie, możesz złagodzić swoje objawy i utrzymać zdrowy, regularny rytm trawienia. Pamiętaj, aby słuchać swojego ciała i skonsultować się z lekarzem, jeśli problemy z zaparciami utrzymują się.

Zastrzeżenie:

Częściowo wygenerowane przez Gen AI



Produkty Dulcobis® & Dulcosoft®

Zobacz wszystkie produkty

Bądź na bieżąco

Naucz się odpuszczać